Saudi-Arabië heeft het ambitieuze plan opgevat om buurland en rivaal Qatar in een eiland te veranderen.
Dat lijkt een hoge Saudische functionaris te hebben bevestigd.
“Ik wacht met smart op de details van het Salwa-eilandproject, een groots en historisch project dat de geografie van de regio zal veranderen”, twitterde Saud Al-Qahtani, een belangrijke adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman.
De tweet lijkt geruchten te bevestigen dat Saudi-Arabië werk maakt van het plan om een kanaal langs zijn 61 kilometer lange grens met Qatar te graven, een plan dat ook wel bekend staat als het Salwa Project.
Al-Qahtani, al veel langer voorstander van het project, gaf geen specifieke details over het hoe en wanneer van het project.
Volgens eerdere berichten, zoals die opdoken in onder meer de nieuwssite Sabq, moet de aanleg van het kanaal nog goedgekeurd worden door de regering, maar wordt het waarschijnlijk 200 meter breed en 15 tot 20 meter diep.
De kosten van het project worden geraamd op 745 miljoen dollar, wat omgerekend zo'n 409 miljoen euro is.
In juni schreef de krant Makkah Newspaper dat vijf internationale bedrijven uitgenodigd waren om mee te dingen in de aanbesteding. Volgens bronnen van Makkah maken de Saudische autoriteiten eind september bekend wie de gelukkige is.
Volgens lokale media wil de regering een toeristische bestemming maken van het kanaal, maar zou het gebied ook een militaire bestemming kunnen krijgen of aangewezen kunnen worden als dumpplaats voor radioactief materiaal.
Saudi-Arabië heeft nog niet officieel gereageerd op berichtgeving rondom het project. In april sloten Saudische grenswachten de grensovergang, Qatars enge verbinding over land. Daarmee werd het land verder geïsoleerd. Eerder verbraken Saudi-Arabië, Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten alle diplomatieke banden.
Zij beschuldigen Qatar van het steunen van regionale terreurgroepen en eisten dat het land zijn steun aan de nieuwszender Al Jazeera intrekt. Qatar ontkent de beschuldigingen en zegt dat andere landen erop uit zijn z'n soevereiniteit te ondermijnen.